Begeleiding voor hooggevoelige, hoogbewuste kinderen

Begeleiding ouders

Als je als ouder bovenstaande herkent bij je kind en je merkt dat jouw kind en jijzelf er ‘last’ van hebben en nog niet ontdekt hebben hoe je hier op een goede manier mee om kunt gaan, dan kan ik je daarbij helpen. Door coaching kan ik je als ouder op weg helpen om op een constructieve en ontspannen manier om te gaan met deze gedragsuitingen. Ook kun je leren hoe je deze negatieve gedragsuitingen zoveel mogelijk kunt voorkomen, zonder dat hierbij je eigen grenzen worden overschreden. Soms herken je de gevoeligheden van je kind ook bij jezelf en word je zelf overweldigd door bepaalde ‘buien’ van je kind.

OVER REAGEREN

Soms woont er in mijn buik
Een monster van wel zeven meter lang
Zo eentje met boze, priemende ogen
Al van zijn gemompel ben ik bang

Ik probeer hem wat te sussen
Breng suikerzoete snoepjes mee
Zo kan hij vergetend smullen
En slaapt hij rustig weltevree

Maar toch duurt dat maar even
Kwaad buldert hij: IK WIL ERUIT!
Hij stampvoet met zijn poten
Al rokend door zijn kromme snuit

Hij wordt ook alsmaar groter
Elke dag een schepje bij
Tot de maat boordevol is
Dan barst het gezwollen ei

Iets kleins, wat niet eens de moeite lijkt
Doet hem door de tralies breken
Heftig tekeer gaand tegen iedereen
Nog nauwelijks terug te steken

‘Sorry’ fluister ik achteraf
Het beest was groter dan ik tonen moest
Ik zal hem vaker buiten laten
Dan is hij misschien wat minder woest

Hilde Schuurmans

Begeleiding kinderen
Door mijn ervaringen als kindercoach kan ik een kind begeleiden zodat het beter met zijn gevoeligheid kan omgaan. Zonder zichzelf te veranderen, maar door er anders mee om te gaan. Ik kan je kind leren

  • zichzelf weerbaarder te maken en op te leren komen voor zichzelf
  • om te gaan met “boosheid”
  • te gronden en geaard te zijn en blijven
  • veiligheid te creëren
  • rust te krijgen
  • zich af te sluiten tegen overdadige prikkels
  • zichzelf te kennen en te waarderen
  • om te gaan met perfectionisme en faalangst
  • dat “anders” zijn geen straf is maar een kwaliteit
  • te praten over ervaringen, wat hem/haar bezig houdt

Ik bied ruimte en respect voor de gevoelens van jou en je kind. Ik bied rust en tijd om je verhaal te doen. En als je hiervoor open staat, kun je ontdekken wat je wilt veranderen en hoe je dat kunt aanpakken. Ik ondersteun je hierbij. Dit geldt ook voor je kind. Doordat ik gebruik maak van veel alternatieven voor praten, kun je bij je gevoel komen/blijven. En je gevoel kan je vertellen wat je nodig hebt en wat je kan doen. Technieken die ik naast praten kan inzetten zijn:

-visualisaties
-verhalen
-tekenen, schilderen, boetseren
-EFT (emotional freedom techniques)
-mindfulness
-emotiespelen / drama
-creatiespiraal (kids’-skills)
-schrijven
-muziek
-dans

De rol van de ouder/verzorger
In mijn begeleiding is er een belangrijke rol weggelegd voor de ouder/verzorger. We willen graag dat kinderen zo blij en zorgeloos mogelijk opgroeien. Daarvoor is het soms nodig om als kind specifieke dingen te leren. Een kind hoeft dit niet alleen te doen. Het is belangrijk dat je kind voelt dat jij dit ook belangrijk vindt en dat je kind voelt dat je achter hem/haar staat. Ook als dingen niet lukken. Aangezien je als ouder een hele bijzondere sterke band hebt met je kind, betekent het dat je als ouder ook wat te leren hebt. Door zelf bewust te worden van nieuwe inzichten en deze toe te passen op jezelf, kun je,je kind laten zien dat ook jij hieraan wilt werken en dat je dit samen doet. Ook is het fijn om de technieken die je leert als kind en als ouder thuis te oefenen. Iets weten betekent nog niet dat je iets ook kunt. In een rustige omgeving onder begeleiding van mij gaat het natuurlijk beter als in situaties waarin je het moeilijk hebt. Dan moet je als ouder op een zo ontspannen mogelijke manier achter je kind kunnen staan, zodat hij/zij zich gesteund voelt en weet dat hij/zij op jou als ouder kan terugvallen.

wat kinderen graag willen horen