Begeleiding voor hooggevoelige, hoogbewuste kinderen

Dabrowski, een Poolse psychiater, heeft deze gevoeligheden onderverdeeld in 5 gebieden:

emotionele gevoeligheid
Kinderen die emotioneel gevoelig zijn ervaren vaak heftige gevoelens, van zichzelf maar ook van anderen. Daardoor kunnen ze ook heftig reageren, of humeurig zijn zonder dat een ander begrijpt waarom. De meeste hooggevoelige kinderen kunnen goed omschrijven wat ze precies voelen en waarom dat zo is. Soms is het lastig om je eigen gevoelens en die van een ander uit elkaar te houden.
zintuiglijke gevoeligheid
Bij kinderen met een zintuiglijke gevoeligheid werken de zintuigen extra goed. Deze kinderen horen meer of anders, ze ruiken beter, ze proeven eten intenser en wat ze zien kan ze overspoelen, ze reageren heftig op dingen die ze voelen zoals etiketjes, bepaalde stoffen, aanrakingen.
fysieke gevoeligheid
Wanneer kinderen fysiek gevoelig zijn dan kun je dat merken omdat ze heel veel willen bewegen en snel willen praten. Als ze iets vertellen, beelden ze dat vaak met hun lichaam uit, maar ze ‘praten’ ook snel met hun lichaam door te dansen als ze blij zijn, te stampen als ze boos zijn. Als je fysiek extra gevoelig bent dan ben je vaak druk en je friemelt graag aan alles wat er in je handen komt. Sommige kinderen zijn ook erg impulsief. Fysiek gevoelige kinderen houden vaak van sporten.

verbeelding
Kinderen die gevoelig zijn op het gebied van verbeelding hebben een grote fantasie. Het kan zijn dat ze een eigen fantasiewereld bedenken, of fantasie vriendjes hebben, veel dagdromen, graag verhalen lezen of vertellen  Sommige kinderen geven ook aan dat ze allerlei beelden in hun hoofd zien wanneer iemand iets vertelt en ze maken er een film van in hun eigen hoofd.
intellectuele gevoeligheid
Deze gevoeligheid herken je aan een enorm actief brein. Deze kinderen denken altijd na, willen alles begrijpen, stellen veel vragen en zijn heel nieuwsgierig. Veel kinderen die intellectueel gevoelig zijn hebben moeite om ‘s avonds in slaap te komen omdat hun hoofd zo vol zit. Door alle gedachten in je hoofd kun je soms ook heel afwezig zijn en niet meer op je omgeving letten.